Blogaholic
Logga in
·
Styr upp en egen blogg

Julfilmer

Det börjar närma sig jul, de flesta har pyntat upp lite smått redan nu. Så varför inte nämna några bra julklassiker och några nykomlingar i filmvärlden som är värda att nämna. 

Några klassiker:


Musse Piggs Julsaga (1983)

Den klassiska sagan om Ebenezer Scrooge och Bob Cratchit av Charles Dickens i en animerad version med karaktärer hämtade från Disneys värld.

Ensam Hemma (1990)

Busfröet Kevin McCallister ställer till med rejäl oreda kvällen innan hela släkten skall åka till Frankrike. Man hamnar i rejäl tidsnöd nästa dag då man försovit sig och av all jäkt och stress glöms en person - Kevin.

Ett Päron Till Farsa Firar Jul (1990)

Clark Griswold, som vill vara den perfekte maken, den perfekte pappan och den perfekte reseledaren, lyckas övertala sin familj att åka med på en resa genom USA, från Chicago till det berömda "Walley World" på västkusten. Men ju längre de kommer, desto fler problem uppstår. Clark, som är en ganska tålmodig man, försöker så gott han kan och gör precis allt för att sonen, dottern och hans fru ska få en semester de aldrig kommer glömma. Så blir det också.


Tomten Är Far Till Alla barnen (1999)

Sara har tre barn med tre olika män. Nu är hon tillsammans med en fjärde, psykologen Janne. Som hon inte har barn med men det vill hon gärna ha. Han vill inte vara svartsjuk, men är det i alla fall. Särskilt som Sara bjuder hem alla föredettingarna med nya fruar för att fira jul tillsammans med dem. I huset har dessutom alla exen bott! Janne får det svårt. Ännu värre blir det när Sara stolt berättar att hon väntar ett kärleksbarn. Janne har ju i hemlighet steriliserat sig! Vem är far till barnet? Tomten eller?


Nu Är Det Jul - Igen (1994)

Scott är en frånskild far med en liten son, Charlie. Julen närmar sig och Scott gör allt för att skapa julstämning. Men så råkar han till sin fasa ha ihjäl tomten.


Nightmare Before Christmas (1994)

Följ med till en helt ny värld där varje helg har sitt eget land. I Halloweenstaden härskar den oberäknelige Pumpakungen Jack Skellington. Han övervakar skapandet av alla ruskigheter, rysningar och överraskningar som de exporterar till "den riktiga världen" varje år. Jack tröttnar på rutinerna, men hans liv får en ny mening när han av en slump öppnar dörren till Jullandet. Han blir helsåld och beslutar sig för att ta kontrollen över julen. Med hjälp av sina entusiastiska invånare i Halloweenstaden ger han tomten semester och skapar enligt sin egen mening "en ny förbättrad version av julen".

Nykomlingar:

En Julsaga (2009)

En ny tappning av Charles Dickens klassiska mästerverk som utspelas i London 1836. Den gamle mannen Ebenezer Scrooge, som inte tror på glädje och julmagi, får på julafton besök av tre spöken.

Polarexpressen (2004)

En animerad familjefilm som bygger på en känd barnbok av Chris Van Allsburg. 
Polarexpressen handlar om en liten pojke som börjar tvivla på jultomtens existens. På självaste julafton 
åker han med ett mystiskt tåg med destination Nordpolen, med förhoppning om att där träffa jultomten. 
Resan för honom genom ett förtrollande landskap och ger honom och de andra barnen på tåget ett minnesvärt 
äventyr.

Bad Santa (2004)

Julen kommer aldrig mera bli sig lik efter denna fullständigt sanslösa julsaga från regissören till kultförklarade Ghost World. Billy Bob Thornton är Willie T. Stokes, en varuhustomte som är mer elak, korrumperad och svinaktig än någon tomte du sett. Det kan möjligtvis ha något att göra med att han i själva verket är en tjuv som varje år firar julafton i dubbel bemärkelse genom att slå till mot olika köpcentras penningstinna kassaskåp. Thornton Golden Globe-nominerades för sin huvudroll.

Love Actually (2003)

Love Actually är en kvick och charmig kärlekskomedi som utspelar sig i dagens London. 10 separata historier vävs samman och i rollerna får vi se några av Englands största skådespelare. Vi får möta den nytillsatta premiärministern (Hugh Grant) som i samma stund som han stiger in på 10 Downing Street förälskar sig i sin medarbetare (Martine McCutcheon). Vi får också möta författaren (Colin Firth), som reser till Frankrike med krossat hjärta, det äkta paret (Emma Thompson och Alan Rickman), som märker hur de börjar glida isär och den nyblivna bruden (Keria Knightly) som inte vet om hon är kär. Kärleken drabbar också en ung skolpojke och medan den nyblivne änklingen (Liam Neeson) på nytt måste lära sig vad kärlek är när han ensam ska ta hand om sin tonårsson. Den ensamstående karriäristen (Laura Linney) söker meningen med livet, medan den avdankade rockartisten (Bill Nighy) planerar en okonventionell comeback. Alla drabbas de på ett eller annat sätt av kärlek, möjlig och omöjlig kärlek, flyktig och passionerad kärlek, av kärlek som är ögonblicklig eller av kärlek som mognar fram.

Elf (2003)

En julafton för länge sedan fick jultomten en överraskning när han återvände till Nordpolen - ett litet barn från ett barnhem hade krypit ner i julklappssäcken. Buddy adopterades av en godhjärtad tomtenisse som uppfostrade honom i sann nisseanda. Men när man är tre gånger så stor som alla andra och usel på paketinslagning är det inte lätt att känna att man platsar i tomtenissarnas värld. För någonstans där ute finns Buddys biologiska familj och den här julen är han fast besluten att hitta dem. Men New York är en tuff stad för en kille som tror sig vara tomtenisse – alla hårdhudade människor verkar ha glömt bort den sanna meningen med julen.

Publicerat klockan 17:11, den 27 november 2011
Dela med dig på Facebook, MySpace, Delicious

Det finns inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn
Email
Bloggadress
Vad blir åtta plus noll? (Svara i siffror.)
Kommentar
Laddar captcha...
Om den inte laddar, var god inaktivera av Adblock!
För att publicera en kommentar måste du verifiera vår Captcha. Den använder under några sekunder en del av din processor för att bekräfta att du inte är en bot.